biblioteca de gânduri

Cum să menții o căsnicie fericită?

Cum să menții o căsnicie fericită?

16.06.2016.

Intrăm într-o relație când există atracție, simpatie, valorile sunt comune și există  dorința de a avea o legătură. La început fiecare relație este frumos, cu mai multe momente de bucurii, de entuziasm. Când perioadă această de simpatie, de amabilitate, de drăgălășii este construită cu grijă, cu multă atenție legătura dintre persoane devine mai strânsă. Emoțiile se transformă, iubirea devine una romantică, apare generozitatea, dispare anxietatea ocupându-i locul “ totul este posibil”. Simțurile devin ascuțite în special către bucurie, energie, acceptare.

Ne simțim bine într-o relație, când spațiul nostru personal  este respectat de partenerul/a de viață. Avem nevoie de acest  spațiu intim unde ne permitem să fim cu noi înșine să avem “secretele” noastre -dialogul nostru interior. Fiecare persoană are nevoie de “spatiu personal “, o sferă  unde  este doar cu sinele lui.

Acest spațiu personal sau spațiu intim, se dezvoltă în copilărie în jurul  vârstei de 3 ani, când copilul părăsește faza egocentrică și începe să descoperă lumea sa.  Începând de la această vârstă copilul are nevoie de un  spațiu propriu care este unic. De un spațiu securizat care să-i permită să se descoperă pe sine și îsi poate construi propria lume de care are nevoie pentru a-și experimenta trăirile, fanteziile. Începe perioada formării identității.

Copii care au crescut într-un mediu unde a avut parte de astfel de atitudine de considerație, își dezvoltă abilitatea de a diferenția între  “eu “si “mine” și se dezvoltă capacitatea de a respecta intimitatea celor din jur.

Fiecare relație de cuplu (-interumane) are mai multe etape de dezvoltare. Cert este după perioada de grație, urmează etapa de reafirmare. Sentimentele de fericire, de atracție  parcă dispar și această perioadă este definit mai mult prin agitație, nedumerire, dorința “de a face lucrurile altfel “, voința de asumarea a personalității, consolidarea poziției în viața socială.  Este o etapă, când relația (căsnicia ) este pusă în balanță, partenerii ajung la maturitate. Apar întrebările de: împreună- sau despărțiți?.

Nici o schimbare nu există fără conflict, revoltă, viscol- puteți numi cum doriți. Este legea naturii.

Va fi o schimbare întocmai deciziilor luate, dacă are loc despărțirea -sau  rămân împreună . Rezultatul luptei psihologice implică o nouă cunoaștere a sinelui și legăturile relaționale capătă o nouă perspectivă. Relația intră într-un nou făgaș unde protagoniștii devin mai puternici, asertiv, independenți în gândire și trecând printr-un proces clarifică drepturile, pentru continuarea relației.

A ști să asculți, fără să interpretezi spusele după percepțiile și convingerile personale.

Comunicare, capacitatea de a exprima clar nevoile și a spune dificultățile, neplăcerile.

A fi receptiv la emoțiile și sentimentele tale cât și a partenerei/lui.

Ai oferi libertate celuilalt pentru exprimarea identității.

A te accepta pe tine însăți/ suți.

Sentimentele se limpezesc, agitația se transformă în energie, nedumeririle în hotărâre  se definesc noi emoții toleranța, perseverența, pasiunea. Își capătă formă gesturi necunoscute zâmbete, atenție la o respirație echilibrată,  postura corpului devine relaxată.

Cum este posibil această transformare?  Evoluția este integrată în dezvoltarea umană, prin extinderea înțelegerii sinelui, acceptarea momentelor de bucurie, amplificarea emoțiilor de fericire.

Trăirea vieții cu un echilibru interior, se poate învăța cu un life coach. Life coaching  NLP este mai mult decât un dialog între parteneri sau învățarea a unor tehnici de eliberare, este o alternativă pentru menținerea sănătății.

Author: