biblioteca de gânduri

Un nou stil de viață: selfie

13.05.2016.

http://www.med-farm.ro/un-nou-stil-de-viata-selfie/

Este o lume în continuă schimbare, oamenii sunt permanent în mișcare, mulți se simt înstrăinați sau dezrădăcinați, pierduți de ei înșiși, de adevăratele valori.  Zilnic  suntem copleșiți cu prea multe  informații, reclame pe care trebuie să le procesăm.  Mintea noastră le selectează, unele sunt păstrate iar altele dispar. Oare sunt păstrate cele de care avem nevoie?

Ajungem să pierdem contactul cu nevoile noastre reale și să ne refugiem în acțiuni nesemnificative, comportamente care mențin această deconectare, în loc să rămânem conectați cu activitățile pe care dorim să le facem. Ne preocupăm să ne comparăm cu idealurile noastre, ne închidem fără să ne dăm ocazia să descoperim identitatea noastră reală.
Este interesant de observat că viața noastră devine o viață virtuală, suntem prezenți într-o viață online, aplicăm regulile unei vieți online. Rețelele de socializare în anul 2004 au fost un trend care a devenit acum un lucru atât de firesc în viața noastră. Facebook-ul a ajuns ca o cafenea preferată, pe care zilnic o vizităm, ne facem apariția pentru a ne simți bine. selfieOare ne creează o stare de bine? Sau dorim să atragem atenția asupra noastră pentru că ne simțim izolați. Majoritatea oamenilor, în special tinerii, au un smartphone sau o tabletă cu ajutorul căruia poate să ajungă la orice informație dorită. Mai mult decât atât poate să arate ”lumii” unde se află, ce mănâncă, ce face. Regula nr. 1 a unei vieți online este: cât mai multe postări pe zi din viața ta personală pentru că astfel vei socializa cu un colectiv foarte mare, vei avea foarte mulți prieteni, vei fi cunoscut/ă și probabil apreciat/ă. Există pericolul ca aceste relații să fie doar online, să fie fără emoții, fără sentimente, fără valori, să fie încă o mască după care putem să ascundem personalitatea noastră adevarată.

Un nou trend este selfie, un autoportret digital postat pe rețele de socializare. Este indicat să ai cât mai multe poze în mai multe variante din profil, cuplu sau din diferite posturi cât mai interesante. Avem nevoie de acest selfie? Da, avem nevoie de atenție, de atenția pe care poate ca nu am primit-o din partea familiei, din partea colegilor, a prietenilor. Avem nevoie deoarece este regula nr. 2 a vieții online.

Este un nou stil de viață, mi se pare o nebunie atât personal, cât și din punct de vedere psihologic. Dacă mă gândesc la psihanalistul Sigmund Freud poate să fie vorba de o tulburare de personalitate și anume narcisismul, care se caracterizează prin nevoia de autoadmirație, o atenție excesivă, lipsită de empatie față de celelalte persoane, exagerând succesele și talentele și așteptând să fie recunoscuți drept superiori. În teoria lui Freud narcisismul este o etapă din dezvoltarea individului în care subiectul reprezintă, el însuși, obiect de investire afectivă. Între energia investită în Eu și cea investită în exterior există un echilibru. Cu cât Eul este mai puțin investit, cu atât va fi mai puternic investit obiectul. Există însă o energie de bază investită în subiect, care nu va putea fi investită în obiecte. Narcisismul reprezintă o stare în care energia psihică investită în obiect este retrasă în Eu. Astfel de stări apar deseori în melancolie, depresie, doliu, idealizare a Eului. Fiecare persoană se naște cu un narcisism sănătos, care ne permite să ne iubim pe noi înșine și care ne protejează. Teoria lui Freud a fost dezvoltată mai departe de  Kohun și Millon care arată că patologia de narcisism este cauza lipsei de socializare în copilărie. Persoanele la care nu s-a dezvoltat o empatie sănătoasă în copilărie cu părinții se vor simți neimportanți, respinși, umiliți, atacați, criticați. Pentru a se proteja de aceste pericole reacționează prin furie și prin dorința de manifestare, de afirmare și atenție. De obicei sunt persoane ambițioase, sensibile dar din lipsa de empatie tolerează cu greu criticile, munca în echipă, relații profesionale de lungă durată. Ei își imaginează o auto-grandiozitate de un super Ego. Ce este  selfie? Idealizarea Eului? Poate că da…

Avem un nume, avem un trecut, o situație de viață, un viitor… Ce fel de viitor? Pe care mi-l doresc sau care este impus de altcineva și eu   doar  ca și consumator. Vrem nu vrem trebuie să acceptăm că noi suntem responsabili de viața pe care o trăim, noi suntem formatorii viitorului nostru. Noi decidem ce fel de viață dorim să trăim, cea online sau cea reală. Noi decidem dacă dorim să întărim încrederea de sine, să menținem atitudini pozitive față de viață, să accesăm resursele noastre, să sporim capacitățile noastre pentru a reuși să menținem un echilibru între minte, suflet și corp.

Deprinderea tehnicilor de menținere a acestui echilibru între minte, suflet și corp este posibilă prin Life coaching, o nouă metodă de psihologie pozitivă, care s-a dezvoltat pe psihologia ericsoniană (Milton Ericson), psihologia familiei (Virginia Satir), terapia gestalt (Fritz Perls), psihologia managementului. Astfel, metodele și tehnicile folosite în coaching sunt atât de puternice, încât accesează mintea subconștientă, schimbă gândurile, credințele limitative care blochează dezvoltarea personalității și eliberează energiile pozitive pentru schimbările dorite.

Author: