biblioteca de gânduri

Tristețe sau deprimare?

Tristețe sau deprimare?

12.06.2019.

Vă simțiți trist (ă) aparent fără motiv, descurajat, fără interes pentru activitățile pe care anterior le-ați considerat plăcute, fără chef de viață.  Se întâmplă să ne simțim prost tristețea face parte din viața noastră, apare atunci cand trecem printr-un episod mai dureros al vietii. Tristețea este o emoție normala provocată de o pierdere sau o decepție,care este o emotie negativa trecatoare.  Tristetea are mai multe nuanțe descurajare, nostalgie,nedumerire, disperare. Atunci când stagnează această stare nu trebuie tratată cu acceptare și indiferență, deprimarea este o stare care se instalează și care poate dura luni întregi.

Conform DSM II. pentru a fi diagnosticat un om cu depresie, el trebuie să prezinte cel puțin cinci dintre simptomele următoare

  1. Proastă dispoziție care ține toată ziua, mai multe zile la rând.
  2. Pierderea apetitului, modificări importante a greutății.
  3. Insomnie sau somn în exces, noaptea se trezește.
  4. Agitație sau lentoare psihomotorie.
  5. Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activitățile obișnuite.
  6. Lipsă de energie, oboseală.
  7. Sentimentul de a fi nevrednic, autoacuzare, pesimism, autodepreciere.
  8. Diminuarea capacității de a gândi sau de a se concentra.
  9. Gânduri despre moarte sau sinucidere.

Dacă vă regăsiți, ce aveți de făcut? Vă puteți suna medicul de familie sau și recomandat să vă programați la psihoterapeut sau psihiatru. Specialistul va decide în privința metodei terapeutice, fie prin tratament medicamentos, fie prin psihoterapie susținută.

Probabil  nu vreți să  conștientizați aceste afecțiuni și renunțați să vă supuneți unui  tratament adecvat. Aceste simptome nu trec de la sine dacă nu sunt tratate corespunzător pot avea consecințe grave pe termen lung, cum ar fi riscul de adicție.

Iată câteva gânduri care vă pot trece prin minte înainte să apelați la un terapeut.

1.Nu sunt depresiv, este doar o „toană” care va trece.

Starea de tristețe, dacă persistă timp de mai multe săptămâni, dacă vă simțiți fără speranță nu v-a trece de la sine. Trebuie căutat cauza stării.

2.Pot să scap de această stare, doar trebuie să-mi adun puterile.

Atunci când sunteți trist preocupați-vă de dvs. de propriile nevoi, să fiți atent de stările, de emoțiile dvs. observați-vă. Să aveți curajul să pătrundeți mai profund în emoția dvs. Dacă simțiți nevoia să plângeți, atunci plângeți pentru eliberarea emoțiilor. Poate aveți nevoie de o pauză, pentru a lua de la capăt.  Poate aveți nevoie de un ajutor și atunci este benefic să primiți o susținere prin psihoterapie.

3.Am nevoie de un calmant ca să mă simt mai bine!

Doar un medic poate să vă spună dacă medicația vă va ajuta.  Tratamentul depresiei cuprinde medicație dar și psihoterapie astfel accelerează procesul de vindecare. Ședințele de psihoterapie sunt eficiente.

4.Pot să vorbesc oricând cu prietenii mei nu am nevoie de terapie.

Este un lucru benefic să aveți prieteni și să vă fie de ajutor. Psihoterapia în schimb este o intervenție psihologică pentru tratarea sănătății mentale și emoționale. Prin psihoterapie susținută veți înțelege care sunt  factorii care le determină stările emoționale. Veți înțelege cauzele acestei afecțiuni.

5.Nu am dispoziția necesară pentru a merge la terapie și să încep să dezgrop trecutul.

Este posibil să vă aflați în starea de tristețe tocmai din cauza lucrurilor despre care nu doriți să vorbiți. Nu lăsați ca suferința să scufundă în interiorul dvs. Nu folosiți energia împotriva persoanei dvs. Cereți ajutor unui specialist. Terapeutul vă oferă o serie de tehnici cum să abordați nemulțumirile, situațiile de viață care vă generează stările de anxietate.

6.Poate că am greșit, merit să sufăr.

Ce convingeri vă țin pe loc?  Credințele noastre ne dirijează comportamentul, la care ceilalți reacționează și ne confirmă ideile. Orice convingere despre sine sau despre ceilalți se susține pe ea însăși. Pentru a ne elibera trebuie să înțelegem originea ei și să ne schimbăm comportamentul. Suntem cei care ne decidem să fim.

7.Am ajuns la capătul puterilor, nimeni nu mă poate ajuta.

Dacă stați și vă autocompătimiți, cu siguranță nu o să vă simțiți mai bine decât încercând un tratament. Primul pas este cel mai greu, până când intrați în cabinetul specialistului. Depresia este boala epocii, care are o rezolvare ,doar este nevoie de curaj pentru a apela la un psihoterapeut.

           Depresia și anxietatea este una dintre cele mai ușoare boli psihice care pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Depresia, este caracterizată printr-o interacțiune de factori sociali, psihologici și biologici, la care se adaugă și alte cauze precum conflictele sau șocurile emoționale foarte puternice.De aceea este foarte grav ca din ignoranță, rușine sau indiferență să se ajungă ca un refugiu  în alcool, droguri sau ca ultim gest suicid.

Author: